Wat is Liposomale Vitamine C?

 • , door SANUSq Health
Wat is Liposomale Vitamine C?

Wat is Liposomale Vitamine C?

Vitamine C is een van de populairste supplementen, vooral bekend om zijn rol bij het verbeteren van de immuniteit. Maar deze krachtige antioxidant biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van de gezondheid van het hart en het sneller genezen van wonden. Regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en/of supplementen van goede kwaliteit is cruciaal voor het handhaven van gezonde vitamine C-niveaus in het lichaam, omdat we zelf geen vitamine C kunnen aanmaken.

Er zijn veel soorten vitamine C supplementen op de markt en liposomale vitamine C belooft een superieure opname en biologische beschikbaarheid. Maar wat is liposomale vitamine C precies en waarom is liposomale vitamine C beter dan gewone vitamine C?

Laten we het uitzoeken. Maar laten we éérst de rol van deze belangrijke vitamine in onze algehele gezondheid bespreken.

Waarom heb je vitamine C nodig?

Vitamine C vervult veel functies in het lichaam en zijn rol als krachtige antioxidant en als essentiële co-factor bij de productie van gezond collageen, neurotransmitters, steroïde hormonen en andere moleculen is de ruggengraat van alle ongelooflijke gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft.

1. Helpt bij de collageenproductie: Vitamine C werkt als een essentiële cofactor bij de synthese van collageen, een eiwit dat structuur, stevigheid en ondersteuning geeft aan je bindweefsels. Daarnaast werkt vitamine C ook als een cofactor bij de productie van carnitine - een molecuul dat verantwoordelijk is voor de oxidatie van vetzuren.

Terugkomend op collageen: dit is een eiwit dat aanwezig is in botten, gewrichtsbanden, pezen, tanden, huid en zelfs bloedvaten. Collageen houdt je huid elastisch, gewrichten gezond en slagaders sterk en flexibel. Een chronisch tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik, waarbij een gebrekkige collageenproductie leidt tot zwak en broos bindweefsel. Symptomen van scheurbuik zijn onder andere bloedend tandvlees, verlies van tanden, ernstige pijn in de gewrichten en spieren, vermoeidheid, bloedarmoede, slechte wondgenezing en rode vlekken op de huid.

2. Helpt vrije radicalen te bestrijden: Vitamine C functioneert als een krachtige antioxidant. Het neutraliseert vrije radicalen en vermindert zo oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam.

3. Helpt de immuniteit te verhogen: Vitamine C verbetert je immuniteit via een aantal mechanismen. Het belangrijkste is dat dit het aantal en de activiteit van verschillende witte bloedcellen verhoogt, de productie van antilichamen bevordert, de productie van interferon verhoogt en de immuuncellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

4. Betrokken bij de hormoonproductie: Je lichaam heeft vitamine C nodig om belangrijke neurotransmitters aan te maken, zoals dopamine en adrenaline in de bijnieren. Het is ook betrokken bij de omzetting van tryptofaan in serotonine. Al deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het behoud van je emotionele en mentale welzijn door slaap, stemming, geheugen en stressreactie te reguleren.

5. Helpt bij de opname van ijzer: Vitamine C verbetert de opname van ijzer, vooral uit plantaardig voedsel. Een ijzertekort kan bloedarmoede veroorzaken met symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid, ontstoken tong, gebrek aan eetlust en een bleke huid. IJzertekort komt vaak voor bij kinderen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen en vegetariërs. Het nemen van een hoogwaardig vitamine C supplement is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ijzergehalte in je lichaam gezond blijft.

Waarom heb je vitamine C supplementen nodig?

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het een essentiële vitamine. We zijn afhankelijk van vitamine C rijk voedsel en supplementen om een gezond niveau te behouden. Bovendien is vitamine C oplosbaar in water, dus je lichaam kan het niet opslaan voor later gebruik, wat betekent dat elke hoeveelheid die niet wordt opgenomen of verwerkt, wordt uitgescheiden in de urine. We moeten regelmatig vitamine C-rijk voedsel eten om een goed niveau te behouden.

Vers fruit en groenten zijn een goede bron van vitamine C, maar verhitting vernietigt het. En veel andere factoren kunnen een rol spelen bij het verhogen van je risico op het ontwikkelen van een vitamine C-tekort. Deze omvatten:

 • Slecht dieet met een tekort aan vers fruit en groenten
 • Te veel consumptie van bewerkt en te gaar voedsel
 • Beperkt dieet, anorexia, voedselallergieën
 • Zwaar drinken en zwaar roken
 • Absorptieproblemen door gastro-intestinale operaties en aandoeningen
 • Zwangerschap en borstvoeding

Als je niet voldoende vitamine C binnenkrijgt via je voeding, of als je denkt dat je een tekort hebt (vooral als je veel rookt, te veel alcohol drinkt of lijdt aan een chronische ziekte die de voorraad antioxidanten in je lichaam uitput), dan kan een supplement van goede kwaliteit je helpen om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Er zijn verschillende soorten vitamine C supplementen op de markt, maar om ervoor te zorgen dat een supplement effectief werkt en maximale voordelen biedt, is het belangrijk dat je lichaam het goed kan opnemen.

Dus, welk soort vitamine C supplement is het beste?

Dat brengt ons bij liposomale vitamine C, die een voorsprong heeft op andere traditionele supplementen wat betreft de superieure absorptie en biologische beschikbaarheid.

Liposomale Vitamine C

Liposomale vitamine C: Liposomale technologie begrijpen

Wanneer je een regulier supplement inneemt, breken de enzymen en zuren die in het maagdarmkanaal aanwezig zijn het grootste deel van de inhoud af en vernietigen deze. Hierdoor ontsnapt slechts een klein deel van de ingenomen voedingsstoffen aan deze chaos en bereikt het de cellen en weefsels waar het nodig is.

Factoren zoals leeftijd, darmgezondheid, voedingstekorten en langdurig gebruik van bepaalde medicijnen beïnvloeden ook hoe effectief je lichaam een bepaalde voedingsstof kan opnemen. Een tekort aan foliumzuur, een slechte darmgezondheid en een gebrek aan intrinsieke factor (een eiwit dat helpt bij de opname van B12 in de dunne darm, maar waarvan de productie kan worden beïnvloed door pernicieuze anemie en gastritis) kunnen bijvoorbeeld leiden tot een slechte opname van vitamine B12. In zulke gevallen kan het gebruik van liposomale supplementen een veel effectievere strategie zijn dan het nemen van een gewoon oraal B12 supplement. Dus, hoe werkt het? Wat maakt liposomale supplementen beter dan de traditionele supplementen die je neemt in de vorm van pillen of poeder?

Supplementen die zijn samengesteld met behulp van liposomale technologie worden geacht een betere absorptie en biologische beschikbaarheid te hebben dan hun traditionele tegenhangers vanwege liposomen - superkleine belletjes die zijn gemaakt van fosfolipiden. Onze celmembranen bestaan in feite uit dezelfde soort fosfolipiden.
Laten we de structuur van een fosfolipide molecuul eens uitsplitsen. Het bestaat uit:

 • Een hydrofobe staart gemaakt van een fosfaatgroep (wordt afgestoten door water)
 • Een hydrofiele kop gemaakt van twee ketens van vetzuren (aangetrokken tot water)

Wanneer deze structuur in contact komt met een wateroplossing, oriënteren fosfolipidemoleculen zich automatisch in kleine bolletjes, liposomen genaamd. Het is deze unieke structuur van de fosfolipiden die liposomen perfecte voertuigen maakt om voedingsstoffen veilig op te slaan, te vervoeren en direct aan de cellen te leveren, zonder afbraak en schade aan de voedingsstoffen te veroorzaken.

Waarom is liposomale vitamine C beter dan gewone vitamine C?

Het probleem met vitamine C is dat het slecht door het lichaam wordt opgenomen. Je lichaam kan niet alle vitamine C opnemen die je uit gewone supplementen haalt. In feite blijft een heel groot deel achter in de darmen en wordt uitgescheiden uit het lichaam. Daardoor bereikt slechts een klein percentage (nog geen 20% - en zelfs maar 7%, afhankelijk van het merk) de bloedbaan. Bovendien bereikt een nog kleinere hoeveelheid de doelcellen. Dit komt doordat vitamine C oplosbaar is in water en daardoor aanzienlijke weerstand ondervindt bij het passeren van de celmembranen, die uit vetten bestaan.

Het innemen van grote doses gewone niet-liposomale Vitamine C kan spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, kramp, misselijkheid, diarree en brandend maagzuur. Al deze spijsverteringsproblemen kunnen verder bijdragen aan een slechte opname.

Maar liposomale vitamine C verbetert de biologische beschikbaarheid en absorptie van vitamine C aanzienlijk. In liposomale vitamine C supplementen zit de vitamine C ingesloten in een liposoom - een kleine bolvorm. Liposomen zijn in staat om zich aan de celmembranen te hechten en direct en zeer effectief je cellen en weefselmembranen binnen te dringen, omdat ze uit hetzelfde soort vet bestaan als je celmembranen, namelijk fosfolipiden.

Liposomen voorkomen ook dat de ingekapselde vitamine C in direct contact komt met het maagdarmkanaal, waardoor de ingesloten lading wordt beschermd tegen afbraak die plaatsvindt tijdens de spijsvertering. Simpel gezegd bereikt meer vitamine C je cellen wanneer het wordt toegediend met behulp van liposomale technologie. Als we de voordelen van liposomale vitamine C samenvatten, kunnen we zeggen dat het zorgt voor een verbeterde absorptie en biologische beschikbaarheid en toxiciteit en bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel, kramp of diarree voorkomt.

Zijn er studies die bewijzen dat liposomale vitamine C beter is dan gewone vitamine C? De studies rond dit afgiftesysteem zijn duidelijk. Dit onderzoek uit 2016 toonde bijvoorbeeld aan dat liposomale vitamine C hogere concentraties van de vitamine C in de bloedbaan produceert dan reguliere niet-liposomale vitamine C supplementen. [1] Een klinische studie uit 2021 evalueerde en vergeleek ook de biologische beschikbaarheid van liposomale vitamine C en niet-liposomale vitamine C bij gezonde volwassenen, wanneer ze vastten, en rapporteerde een verbeterde biologische beschikbaarheid voor liposomale (ingekapselde) vitamine C. [2]

Liposomale Vitamine C met Glutathion

Gezondheidsvoordelen van vitamine C

De meesten van ons denken bij vitamine C aan een "go-to" supplement bij verkoudheid of griep. Maar deze krachtige antioxidant zit vol met meer dan alleen immuniteit-versterkende eigenschappen. We weten nu dat vitamine C een belangrijk ingrediënt is voor collageensynthese en -herstel. Collageen geeft stevigheid en structuur aan je bindweefsel en een ernstig tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat de lichaamsweefsels uit elkaar vallen, wat resulteert in scheurbuik. Als het niet gediagnosticeerd wordt, kan scheurbuik ernstige inwendige bloedingen en zelfs de dood veroorzaken.

Een chronisch tekort aan deze vitamine kan ook je risico op hartaandoeningen verhogen. Dat komt omdat collageen, dat je lichaam aanmaakt met behulp van vitamine C als cofactor, ook deel uitmaakt van je slagaders. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant en neutraliseert vrije radicalen, giftige moleculen waarvan bekend is dat ze DNA, eiwitten, lipiden en andere kwetsbare celstructuren beschadigen.

Overmatige productie van vrije radicalen zet het lichaam onder oxidatieve stress, wat leidt tot ontstekingen en ziekte. Een deel van de productie van vrije radicalen is natuurlijk. Je lichaam maakt bijvoorbeeld vrije radicalen aan tijdens de energiestofwisseling (dat is wanneer je lichaam voedsel verwerkt om energie te creëren) en wanneer het een infectie bestrijdt. En je lichaam is zelfvoorzienend in het onschadelijk maken van vrije radicalen wanneer ze op een gecontroleerde manier worden aangemaakt.
Een gezond lichaam krijgt een redelijke voorraad antioxidanten zowel van binnenuit (het maakt zelf antioxidanten aan zoals glutathion) als van buitenaf (via voeding en supplementen). Deze antioxidanten hebben de kracht om de schadelijke effecten van vrije radicalen te neutraliseren.

Er zijn echter momenten waarop je lichaam meer vrije radicalen produceert dan het aankan. Het lichaam maakt bijvoorbeeld overmatig veel vrije radicalen aan als je kampt met een chronische infectie. Ook factoren en omstandigheden zoals langdurige stress, depressie, angst, langdurig gebruik van voorgeschreven medicijnen, zwaar roken, alcoholmisbruik, chronische ziekten, blootstelling aan schadelijke chemicaliën, blootstelling aan ioniserende straling en voedingstekorten zetten het lichaam aan om meer vrije radicalen aan te maken dan het onder controle heeft.

Als dit gebeurt, put het niet alleen de bestaande antioxidanten uit, maar vraagt het lichaam ook om meer antioxidanten om de schade aan te pakken. Als het lichaam daar niet in slaagt, kan dat leiden tot ongecontroleerde oxidatieve schade en ontstekingen in het lichaam.

Antioxidanten zoals vitamine C kunnen helpen om een deel van de schade te beperken en zo ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen. Deze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, samen met de rol die vitamine C speelt bij de aanmaak en het herstel van collageen, maken vitamine C een zeer nuttige voedingsstof bij sommige chronische ziekten, zoals reumatoïde artritis en artrose.

Sommige voedingsstoffen, vooral magnesium, zijn zeer nuttig bij aandoeningen als stress, depressie en angst. Het lijkt erop dat vitamine C ook een belangrijke rol speelt bij stressrespons en -management. Je bijnier bevat zelfs de hoogste concentratie vitamine C in het lichaam. Je zenuwstelsel bevat 2 tot 4 keer meer vitamine C dan bloedplasma. Eerste aanwijzingen uit klinische onderzoeken tonen aan dat vitamine C-supplementatie waarschijnlijk helpt bij stress gerelateerde aandoeningen zoals depressie en angst. [3]

Gezondheidsvoordelen van vitamine C

Laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine C, die aangeven waarom we voldoende vitamine C in ons lichaam moeten hebben.

 1. Nodig voor de groei en het herstel van lichaamsweefsels
 2. Onderhoudt de gezondheid van het hart en vermindert het risico op hartaandoeningen
 3. Ondersteunt de gezondheid van botten en gewrichten en vermindert symptomen bij beginnende reumatoïde artritis [4-6]
 4. Verbetert de immuunfunctie
 5. Helpt wonden sneller te genezen
 6. Voorkomt ijzertekort en bloedarmoede
 7. Helpt de bloeddruk te verlagen
 8. Verbetert de gezondheid van de huid
 9. Goed voor haar, nagels en tanden
 10. Ondersteunt de gezondheid van de hersenen
 11. Vermindert stress
 12. Biedt enige vermindering van het risico op staar en maculadegeneratie

Referenties:

 1. Davis et al. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016
 2. Sreerag Gopi and Preetha Balakrishnan. Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. J Liposome Res. 2021
 3. Moritz et al. The role of vitamin C in stress-related disorders. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2020.
 4. Brzezińska et al. Role of Vitamin C in Osteoporosis Development and Treatment—A Literature Review. Nutrients. 2020
 5. Ripani et al. Vitamin C May Help to Reduce the Knee’s Arthritic Symptoms. Outcomes Assessment of Nutriceutical Therapy. Med Arch. 2019
 6. Li et al. Associations between dietary antioxidants intake and radiographic knee osteoarthritis. Clin Rheumatol. 2016

Disclaimer

Informatie op onze websites, in onze blogs en in onze e-mails wordt alleen voor informatieve doeleinden verstrekt en is niet geëvalueerd door de EMA, EFSA of FDA. De informatie is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies van uw arts of apotheker en is niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van ziekten. Onze producten zijn bedoeld voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Hoewel is aangetoond dat de vitaminen en supplementen die hier worden genoemd verschillende voordelen voor de gezondheid hebben, is het belangrijk om te onthouden dat supplementen en veranderingen in het dieet moeten worden beschouwd als onderdeel van een algemeen gezondheidsplan en niet als vervanging van professionele medische behandeling. Alleen een gekwalificeerde arts kan persoonlijk advies en behandelingsplannen geven op basis van uw individuele gezondheidsbehoeften en medische voorgeschiedenis, en u moet advies vragen aan uw arts voordat u product(en) gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Blog posts

 • Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

  , door SANUSq Health Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

  Culturen over de hele wereld gebruiken al sinds de oudheid kruiden en specerijen om de smaak en het aroma van hun maaltijden te verbeteren en...

  Lees meer 

 • Wat is Liposomale Vitamine C?

  , door SANUSq Health Wat is Liposomale Vitamine C?

  Vitamine C is een van de populairste supplementen, vooral bekend om zijn rol bij het verbeteren van de immuniteit. Maar deze krachtige antioxidant biedt nog...

  Lees meer 

 • Mythes en feiten over Vitamine D

  , door SANUSq Health Mythes en feiten over Vitamine D

  Eén van de bekendste functies van vitamine D is het lichaam helpen bij de opname van calcium en fosfor. Dit maakt vitamine D een zeer...

  Lees meer 

Footer image

© 2024 SANUSq Health - NL, Powered by Shopify

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.