Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

 • , door SANUSq Health
Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

Culturen over de hele wereld gebruiken al vanaf de oudheid kruiden en specerijen om de smaak en het aroma van maaltijden te verbeteren èn om te profiteren van hun geneeskrachtige eigenschappen. Veel delen van de wereld gebruiken kruiden zoals kurkuma, ashwagandha, knoflook, gingko biloba, moringa, shallaki en lavendel als medicijn om hun gezondheid een boost te geven, hun algehele welzijn te verbeteren en hun risico op vele ziekten te verminderen. Dus, wat zijn geneeskrachtige kruiden?

Geneeskrachtige kruiden zijn een rijke bron van bioactieve bestanddelen met krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende krachten. Deze verbindingen hebben ongelooflijke helende eigenschappen en onderzoeken tonen aan dat deze ingrediënten kunnen helpen bij het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen, het vertragen van vroegtijdige veroudering, ontgiften, het verbeteren van de hersenfunctie en het helpen beheersen van symptomen bij veel chronische, inflammatoire aandoeningen. Bepaalde kruiden kunnen zelfs helpen bij stress en angst en een goede nachtrust bevorderen.

Medicinale voordelen van kruiden

Elke plant of kruid is uniek in wat het te bieden heeft en wat er te vinden is in de bladeren, wortels, stengels of bloemen. De wortel van kurkuma zit bijvoorbeeld boordevol bioactieve stoffen die pijn en ontstekingen helpen verlichten. Moringabladeren zijn rijk aan belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren die voldoen aan de voedingsbehoeften van het lichaam. Laten we eens kijken naar de voordelen van geneeskrachtige kruiden en hoe deze kruiden met geneeskrachtige eigenschappen kunnen helpen bij het verbeteren van het algehele welzijn.

- Kruiden kunnen helpen bij angst:

Medicijnen op recept die angst en depressie verminderen worden bij langdurig gebruik geassocieerd met ernstige bijwerkingen; waardoor kruidensupplementen een goed alternatief zijn. Enkele van de bijwerkingen van angstmedicatie zijn slaperigheid, verwarring, droge mond en - verontrustend - afhankelijkheid. Als je op zoek bent naar medicinale kruiden tegen angst, dan kan het gebruik van ashwagandha, valeriaanwortel en kamille heel effectief zijn. Deze kruiden kalmeren de geest en zijn nuttig bij het verlichten van symptomen van stress, angst en slapeloosheid, zonder blijvende bijwerkingen te veroorzaken.

- Kruiden kunnen pijn verzachten:

Artsen schrijven meestal NSAID's en opioïden voor bij chronische pijn. Langdurig gebruik kan de lever, nieren en immuniteit beschadigen. Ze verhogen ook het risico op maagzweren en maag- of darmbloedingen. Studies suggereren dat kurkuma net zo effectief is als conventionele medicijnen bij het verminderen van pijn en ontstekingen bij aandoeningen zoals artritis. Naast kurkuma kun je ook andere geneeskrachtige kruiden overwegen, zoals gember, Boswellia serrata (Shallaki) en Duivelsklauw voor pijnverlichting.

- Kruiden kunnen helpen bij diabetes:

Sommige kruiden kunnen helpen om de symptomen van diabetes te verminderen en zelfs om het risico op gezondheidscomplicaties die meestal gepaard gaan met een hoge bloedsuikerspiegel te verkleinen. Aloë vera, gember, kurkuma, heilige basilicum en gurmar zijn enkele voorbeelden van kruiden die effectief kunnen zijn bij patiënten met type 2 diabetes. Gurmar (Gymnemate Sylvestre) is één van de beste kruidensupplementen voor type 2 diabetes. Het vermindert het verlangen naar suiker, reguleert de bloedsuikerspiegel en beschermt de bètacellen van de alvleesklier.

- Kruiden kunnen helpen het geheugen en de concentratie te verbeteren:

Kruiden zoals brahmi (Bacopa monnieri), kurkuma, gingko biloba, ashwagandha, saffraan, salie en rhodiola rosea worden beschouwd als zeer effectief in het ondersteunen van cognitieve gezondheid, met name functies zoals mentale focus en geheugen.

- Kruiden kunnen de immuniteit verhogen:

Kruiden kunnen onze immuniteit versterken en het lichaam helpen infecties te bestrijden. Kurkuma, amla (Indiase kruisbes), gember en heilige basilicum zijn kruiden met sterke antimicrobiële en helende eigenschappen. Deze kruiden houden je immuunsysteem actief, verminderen het risico op infecties en helpen ook bij het ontgiften. Giloy (Tinospora cordifolia) is een ander krachtig immuniteit versterkend kruid dat koorts, ontstekingen en allergiesymptomen helpt verminderen.

10 krachtigste geneeskrachtige kruiden en hun voordelen voor de gezondheid

1. Kurkuma

De wortel van de kurkumaplant staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het is één van de krachtigste geneeskrachtige kruiden en zit boordevol bioactieve bestanddelen (curcuminoïden) die sterke antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Curcumine, één van de meest onderzochte actieve ingrediënten in kurkuma, blokkeert de productie van ontstekingsbevorderende moleculen die pijn, koorts en zwelling veroorzaken. Supplementen met kurkuma kunnen zeer effectief zijn bij het verminderen van pijnlijke symptomen en het verbeteren van de mobiliteit bij mensen met artritis [1-2]. Kurkuma verhoogt ook de immuniteit, ondersteunt de gezondheid van het hart en regelt een hoge bloedsuikerspiegel.

2. Ashwagandha

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn verbazingwekkende vermogen om stress en angst te verminderen. Omdat het een adaptogeen is, reguleert het de HPA-as, verlaagt het de cortisolspiegel, kalmeert dit kruid het zenuwstelsel en helpt het lichaam met het omgaan met stress. Probeer ashwagandha als je last hebt van angst en op zoek bent naar een kruidensupplement dat kan helpen bij symptomen als nervositeit en vermoeidheid. Het kan je ook helpen beter te slapen.

3. Ginko biloba

Gingko biloba is rijk aan flavonoïden en terpenoïden, antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en oxidatieve schade verminderen. Terpenoïden in gingko biloba helpen bloedvaten verwijden en maken bloed minder stroperig, waardoor de bloedcirculatie naar verschillende delen van het lichaam verbetert. Gingko is goed voor het hart, het geheugen en de hersenen.

4. Brahmi

Brahmi, in de volksmond ook wel bacopa genoemd, is een antioxidant kruid dat vooral bekend staat om zijn vermogen om het geheugen en de concentratie te versterken. [3] Brahmi supplementen worden gebruikt om het leren, het geheugen en de algehele cognitieve functies te stimuleren. Net als ashwagandha is brahmi ook een adaptogeen kruid en werkt het door het algemene evenwicht in het lichaam te handhaven. Het vermindert vermoeidheid, verlaagt cortisol (stresshormoon), verhoogt de immuniteit en verbetert het energieniveau.

5. Lavendel

Worstel je met slaapproblemen? Deze geurige bloem kan helpen bij slapeloosheid en rusteloosheid bij gebruik als essentiële olie. Ze kalmeert het zenuwstelsel, verbetert de stemming en vermindert angst. Plaatselijk aanbrengen kan ook helpen bij migraine en hoofdpijn. Thee van lavendel kan helpen om stress en angst te verminderen.

6. Druivenpitextract

Druivenpit zit boordevol antioxidantverbindingen zoals oligomere proanthocyanidinecomplexen (OPC's) en flavonoïden en helpt bij verschillende aandoeningen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en leeftijd gerelateerde macula-degeneratie. Druivenpitextract helpt ook bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties.

7. Knoflook

Knoflook biedt enorme voordelen voor de gezondheid, vooral voor de immuniteit, de gezondheid van het hart en de bloeddruk. Studies tonen aan dat knoflook het cholesterolgehalte kan verbeteren, een hoge bloeddruk kan verlagen en het lichaam kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en andere infecties.

8. Shallaki

Shallaki of Boswellia serrata wordt in de volksmond gebruikt als kruidensupplement voor ontstekingsziekten zoals artritis [4] en inflammatoire darmziekten. In combinatie met kurkuma werkt het zelfs als één van de beste kruiden voor genezing en verlichting van gewrichtspijn.

Boswelliazuren, één van de belangrijkste bioactieven in shallaki, helpen pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Deze verbindingen blokkeren de productie van enzymen en moleculen die ontstekingen en pijn veroorzaken. Shallaki biedt ook verlichting bij astma.

9. Moringa

Heb je een voedingssupplement nodig om aan je voedingsbehoeften te voldoen en je weefsels te beschermen tegen oxidatieve schade? De bladeren van de moringa plant zijn een uitstekende bron van vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Een moringa supplement bevat niet alleen veel voedingsstoffen, maar zorgt ook voor een goede hormoonbalans en darmgezondheid. Als je last hebt van bloedarmoede door ijzertekort, kan een moringa supplement een goede oplossing zijn met zijn rijke ijzer-, vitamine C- en foliumzuurgehalte.

10. Reishi paddenstoel

Reishi paddenstoel (Ganoderma lucidum) bevat een breed scala aan bioactieve stoffen, bijvoorbeeld polysachariden (bèta-D-glucanen), triterpenen (ganoderinezuren) en sterolen, die verbazingwekkende helende en balancerende eigenschappen hebben. Reishi paddenstoel vermindert vermoeidheid, reguleert de immuniteit en beschermt de gezondheid van het hart.

Geneeskrachtige kruiden voor je gezondheid

Geneeskrachtige kruiden zitten boordevol bioactieve bestanddelen met krachtige antioxidant, ontstekingsremmende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Deze bioactieve stoffen helpen de immuniteit te verhogen en infecties te bestrijden, verminderen het risico op hartaandoeningen, houden de lever gezond, helpen de bloedsuikerspiegel gezond te houden, verlichten pijn, verlichten symptomen van stress en angst en helpen je goed te slapen. Het gebruik van hele kruiden, met al hun bioactieve bestanddelen aanwezig en samenwerkend in synergie, kan uiterst nuttig zijn om je algehele gezondheid te behouden en het lichaam in staat te stellen om te gaan met stress, pijn, gifstoffen en infecties.

Als je van plan bent om een kruid aan je wellness-routine toe te voegen, kun je het beste eerst een arts raadplegen. Medicinale kruiden zijn over het algemeen veilig, maar ze kunnen een wisselwerking hebben met voorgeschreven medicijnen en ongewenste symptomen en bijwerkingen veroorzaken. Ze kunnen onverwachte gevolgen hebben als ze niet op de juiste manier en in de juiste dosering worden gebruikt. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met ernstige medische aandoeningen mogen nooit kruidengeneesmiddelen gebruiken zonder een getrainde en gecertificeerde arts te raadplegen.

FAQ

1. Wat zijn de beste kruiden tegen artritis?

Shallaki (Boswellia serrata), kurkuma (Curcumine longa), gember en aloë vera zijn enkele van de beste kruiden tegen artritis.

2. Wat zijn de beste kruiden om het leren en het geheugen te verbeteren?

Brahmi (Bacopa monneri), ashwagandha (Withania somnifera), gotu kola (Centella asiatica) en ginkgo (Ginkgo biloba) zijn enkele van de krachtigste en populairste kruiden voor leren, geheugen en focus. Kurkuma en saffraan ondersteunen ook de gezondheid van de hersenen.

3. Wat zijn de beste kruiden tegen stress en angst?

Ashwagandha, lavendel, valeriaanwortel en kamille zijn geweldige kruiden om symptomen van stress en angst te verlichten.

Referenties:

 1. V Kuptniratsaikul et al. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clin Interv Aging. 2014
 2. Chandran et al. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012
 3. Banerjee et al. Bacosides from Bacopa monnieri extract: An overview of the effects on neurological disorders. Phytotherapy Research. 2021
 4. Yu et al. Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis. BMC Complementary Medicine and Therapies. 2020.

Disclaimer

Informatie op onze websites, in onze blogs en in onze e-mails wordt alleen voor informatieve doeleinden verstrekt en is niet geëvalueerd door de EMA, EFSA of FDA. De informatie is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies van uw arts of apotheker en is niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van ziekten. Onze producten zijn bedoeld voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Hoewel is aangetoond dat de vitaminen en supplementen die hier worden genoemd verschillende voordelen voor de gezondheid hebben, is het belangrijk om te onthouden dat supplementen en veranderingen in het dieet moeten worden beschouwd als onderdeel van een algemeen gezondheidsplan en niet als vervanging van professionele medische behandeling. Alleen een gekwalificeerde arts kan persoonlijk advies en behandelingsplannen geven op basis van uw individuele gezondheidsbehoeften en medische voorgeschiedenis, en u moet advies vragen aan uw arts voordat u product(en) gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Blog posts

 • Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

  , door SANUSq Health Wat zijn geneeskrachtige kruiden?

  Culturen over de hele wereld gebruiken al sinds de oudheid kruiden en specerijen om de smaak en het aroma van hun maaltijden te verbeteren en...

  Lees meer 

 • Mythes en feiten over Vitamine D

  , door SANUSq Health Mythes en feiten over Vitamine D

  Eén van de bekendste functies van vitamine D is het lichaam helpen bij de opname van calcium en fosfor. Dit maakt vitamine D een zeer...

  Lees meer 

 • Wat is Liposomale Vitamine C?

  , door SANUSq Health Wat is Liposomale Vitamine C?

  Vitamine C is een van de populairste supplementen, vooral bekend om zijn rol bij het verbeteren van de immuniteit. Maar deze krachtige antioxidant biedt nog...

  Lees meer 

Footer image

© 2024 SANUSq Health - NL, Powered by Shopify

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.